Choď na obsah Choď na menu
 


Zasvieť, prosím ťa

24. 1. 2019

"Píp." príde mi správa. Link na stránku. "Deli, pozri tento trailer," čítam, "podľa mňa sa ti to bude páčiť, večer si to môžeme pozrieť." Otváram odkaz. Film sa volá Žena v čiernom. "Hrá tam tvoj obľúbený Harry Potter," odpisujem. Ozve sa splachovač. Vysmiaty vyjde z kúpeľne. "Našiel som to aj s titulkami," sadá si na gauč. "Výborne, tak to pustíme," sadnem si aj ja. "Kúpil som po ceste domov slané mandle k dnešnému filmovému večeru."

Právnik prichádza do mesta aby sa zaoberal dedičstvom jednej bohatej rodiny. K obrovskému ošarpanému domu vedie úzka cesta cez veľké jazero. Po zotmení sa cesta stráca, ponára do bahna. Všade je hmla, tma a stále padá studený dážď. Právnik si najal povozníka s kočom, ktorému zaplatil, aby ho doviezol do domu. Prechádzajúc cez malé anglické mestečko cez okno kamenného domu pozerá asi šesť ročné dievčatko. Starý kováč zazerajúc potiahne svojho syna ,hrajúceho sa na dvore, za ruku dovnútra. Dramatické. 

"Baví ťa to?" odpijem si z ovocného čaju. "Je to také mysteriózne," popraví si okuliare, "prečo ho v tom meste nechcú?" 

"Videla si to?" pozrie na mňa. "Nie, zakryla som si oči," s dlaňami cez tvár striehnem, čo sa udeje. Roztiahnem trochu prsty, nech vidím či už nastalo ráno. Zrazu sa za právnikom objaví postava v čiernom a hojdacie kreslo sa začne divoko knísať dopredu a dozadu a pritom silno udiera do drevenej truhlice. Zľakla som sa. On tiež. Pozriem naňho. Zasmejem sa. Pred tvárou drží červenú deku a čaká v napätí, čo bude ďalej. Mandlí sa nikto nedotkol.

"To bol zase film," vzdychnem si," môžem si nechať otvorené dvere na kúpeľni?" kričím zo šatníka. Po celom byte sme rozsvietili svetlá. 

"Bola tu," dáva mi pod hlavu vankúš. "Kto tu bol?" pozriem naňho a ukradnem mu kúsok deky. "Žena v čiernom," prepne kanál. Začnem sa smiať. "A čo chcela?" Vezmem si za hrsť mandlí. Teraz už môžem. "Pýtala sa na teba," pomrví sa na gauči, "prišla si pre teba." Klamár. "Som jej povedal, že ťa nedám," povie hrdinsky. "A ona čo na to," otočím sa k nemu. "Že si ťa aj tak zoberie," mykol plecami. "Aha," tie mandle sú chutné. "Tak som povedal, dobre, DOBRÚ NOC." Tretie slovenské spojenie, ktoré sa naučil a používa ho veľmi rád. "Poďme spať, ty  mudrlant," postrapatím mu vlasy. "Ale necháme zasvietenú tú malú lampu, dobre?"

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.