Choď na obsah Choď na menu
 


Môj vankúš

"Neznášam navliekať posteľné prádlo," bojuje s vankúšom a bielou návliečkou zdobenou strieborným vzorom. "Tiež to nemám rada." Ja sa zase pasujem s plachtou. "Počkaj, prevráť si to naopak a takto skús navliecť," rozdávam rady ako taká gazdiná, ktorá chystala postele celému vojsku. Tak ma to učila mamina, ale moja zručnosť to je zas druhá vec.

"Postav sa na posteľ a ja to chytím zospodu," povie a chytí paplón. Vyskočím na posteľ a chytím paplón za vrchné rohy. Natiahnem návliečku a dvíham ruky čo najvyššie. On strčí hlavu dovnútra, aby mal prehľad či paplón sadne pekne do všetkých rohov. A ja skáčem a skáčem. "Toto je zložitejšie ako prevádzať dvestotisíc lír na bankové účty," povie snažiac sa vyslobodiť. Mám ten istý názor. To asi skôr pochopím sudoku ako správnu techniku výmeny posteľného prádla.

Musí byť na nás veľmi komický pohľad. Ja skákajúc na posteli dávam inštrukcie môjmu dlhému frajerovi zamotanému v paplónovom objatí. On v červenom károvanom pyžame, ja v mickey mousovom. 

"Počkať, aby sme nedoplietli tie vankúše," zrazu sa zastaví a premýšľa. "Nebudem môcť spať, keď nebudem mať svoj vankúš." Chytí jeden z vankúšov, priloží si ho k hrudi a stláča. Potom si oň oprie hlavu. "Tento je môj," povie spokojne a položí ho na svoju stranu postele. 

"Dobrú noc," otočím sa k nemu. "Dobrú noc," pobozká ma na čelo.

"Ako si sa vyspal?" pretriem si oči a pozriem na hodinky. Už je skoro jedenásť. Na okno bubnuje dážď a mne sa nechce vyliezť z vyhriatej postele. "Výborne," schuti si zívne, "ani neviem, kedy som zaspal." Myslela som si. Odfukoval ako dosýta najedené bábätko. "A ty ako?" natiahne si ruky. No veru nie dobre. Vôbec nie. Celú noc som sa pretáčala. Zvykla som si, že sa na mňa celú noc tlačí a ja mu stále uhýbam, aby mal miesto a dobre sa vyspal. Ale tentoraz to bolo niečo iné. Ten môj vankúš bol akýsi iný, tvrdší. "Si si istý, že máš svoj vankúš?" Pozriem na ňho. "Ukáž," vezme ten môj a postláča ho. "Aha, vlastne tento je môj," povie s úsmevom a vráti mi spod hlavy ten môj. Vedela som to. Asi tie vankúše podpíšem.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.