Choď na obsah Choď na menu
 


Mala som sen

25. 2. 2019

Dnes som mala sen. Sedela som so spolužiakmi v školskej jedálni štvrtej základnej školy. Po tom, ako som vystála dlhú radu na obed, sadla som si vedľa kamarátky, s ktorou som chodila na angličtinu. Neviem, či som sa večer málo najedla, ale vo sne som bola hladná a naložila som si plný tanier ryže a mäsa, vzala si šalát, a keď som si uchmatla aj čokoládový puding, tácka sa mi prehýbala pod váhou toľkého jedla. Sedeli sme za niekoľkými pospájanými stolmi a rozprávali sme sa o učiteľoch a domácich úlohách. Smiali sme sa na deviatakoch, ktorí ešte stáli v rade a z nudy sa zamotávali do dlhých zaprášených záclon lenivo visiacich na veľkých jedálenských oknách.

A už som kráčala domov. Na chrbte s červenou aktovkou som si vykračovala do kopca. Nedopitá sirupová voda mi žblnkala v pravidelnom rytme. Vzala som to "ilegálnou" cestou cez dieru v plote. Za to sa nám vždy vyhrážali trojkou zo správania. Obzerala som sa, či niektorý z učiteľov nehromží rukou alebo či nejaký z našich chalanov ma nebeží nabonzovať. Nikoho som nevidela. Kopec bol na začiatku šmykľavý. Potom vyššie už len mokrá tráva. V diaľke som zbadala kuchynské okno, ako som sa približovala k plotu. V duchu som premýšľala, čo mamina dnes navarí na večeru. Guláš? Alebo nám narýchlo spraví párok v rožku? Mohla by nám upiecť ten džemový mrežovník. Mňam. 

Zase som mala taký ten pocit, že idem domov. Ťažkú školskú tašku na chrbte plnú nekonečných domácich úloh, otázku v hlave: môžem ísť cez víkend spať k Monike? Maminine jemné dlane, ktoré vedeli aj šikovne uchytiť varechu, keď bolo treba, ocinove kontroly žiackej knižky, bunda po sestre, ktorej už bola malá, papierový servítok nalepený na maslom chlebe. Presne ten pocit, keď kráčam domov. Do starých časov. 

Vtom som sa prebudila. Pozrela vedľa seba. Ticho vydychuje. Jednu ruku má pod mojím vankúšom a druhou mi drží zápästie. Už som tu.

"A nezabudni pre nás prísť na letisko," pozerám na obrazovku počítača. "Jasné," usmievam sa, "ale keď nebudete poslúchať, tak váš pošlem autobusom." Vezmem zápisník. Prvý deň Hagia Sofia a Modrá mešita, druhý... 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.